De senaat is dinsdagnacht akkoord gegaan met de voorgestelde strengere regels voor pensioenfondsen. Na jaren van discussie is de herziening van het pensioenstelsel daarmee een feit. De nieuwe regels gaan per 1 januari aanstaande in.
Naast de regeringspartijen VVD en PvdA stemden D66, ChristenUnie en GroenLinks in met het voorstel dat het pensioenstelsel bestendiger beoogt te maken tegen marktschokken. Pvda-senator René Postema sprak van een verbetering en ChristenUnie-senator Peter Ester zei een groot voorstander te zijn van deze aanscherping. Henk Beckers van de VVD zei dat er bij zijn fractie geen sprake was van een Hallelujagevoel bij dit voorstel, maar dat hij alles overwegende content was.
Hogere buffers
Pensioenfondsen moeten straks hogere buffers aanhouden en mogen de pensioenen minder snel ophogen met een inflatiecorrectie. Daar staat tegenover dat er ook minder snel sprake zal zijn van kortingen, omdat tekorten over een langere periode gespreid mogen worden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma stelt dat daarmee het evenwicht tussen generaties goed is geborgd. Ouderen worden beschermd in slechte tijden en het pensioen van jongeren wordt beschermd door in goede tijden niet te snel weer geld uit te gaan geven.
De vakbonden, ouderenorganisaties en veel pensioenfondsen waren fel tegen het voorstel. Zij vinden met name de combinatie van hogere buffers en indexatieregels onnodig streng. Gepensioneerden, maar ook werkenden, lopen daardoor volgens hen onterecht koopkracht mis, omdat het nog jaren kan duren voordat er weer geïndexeerd wordt. Oppositiepartijen SP, CDA, PVV en 50-plus waren om deze zelfde reden zeer kritisch in de Kamer. Jan Nagel van 50 plus zei niet in te stemmen met deze asociale maatregelen en senator Kees Kok van de PVV sprak over een voorstel dat desastreuze gevolgen zal hebben voor de koopkracht van alle mensen.
Toezegging over rekenrente
Klijnsma heeft nog een toezegging aan de senaat gedaan tijdens de wetsbehandeling dinsdagavond. Ze gaat de de Nederlandsche Bank (DNB) verzoeken de rekenrente voor pensioenfondsen voorlopig nog niet aan te passen. Er zal gewacht worden tot er meer duidelijkheid is over de nieuwe Europese rekenrente voor verzekeraars. Klijnsma zei al contact te hebben gehad met de DNB, die verantwoordelijk is voor de bepaling van de rekenrente, en die zou haar verzoek ‘zwaar meewegen’.
Een meerderheid van de Eerste Kamer had aangedrongen om de rekenrente, waarmee pensioenfondsen hun verplichtingen moeten berekenen, niet per 1 januari aan te passen, zoals Klijnsma van plan was. De senatoren PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en CDA vonden dat er gewacht moest worden op de nieuwe Europese rekenrente voor verzekeraars die volgend jaar verschijnt. Anders dreigt de rekenrente in twee jaar tijd drie keer aangepast te moeten worden. De senatoren vonden dat onwenselijk voor de stabiliteit van het stelsel en met oog op de uitvoeringskosten.
De Eerste Kamer heeft verder verzocht om het wetsvoorstel over drie jaar te evalueren. Vakbond FNV stelt in reactie dat de nieuwe regels niet zorgen voor de benodigde rust bij mensen over hun pensioenen en dat ze de koopkracht van miljoenen Nederlanders verkleinen.
Bron: FD Media Groep.